Wednesday, September 23, 2015

Resepi Rendang Ayam

(Versi negeri Melaka)

Bahan-bahannya:-
2 ekor ayam
Santan 2 biji kelapa
Kerisek
Daun kunyit
Daun lumau purut

* kisar
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai 
Kunyit hidup
Lengkuas
Cili kisar

Cara-caranya:-

Panaskan minyak




Tumis bahan kisar




Masukkan cili. Kacau dan pastikan betul2 garing




Masukkan ayam. Kacau.




Masukkan santan.


Tunggu dan kacau sekali sekala hingga pekat. 
(Jangan gunakan santan yang terlalu cair-lama kena tunggu nanti. Ayam pun hancur)

Masukkan perasa dan kerisek.

Masukkan daun limau purut.

Bila hampir kering, masukkan daun kunyit yang dihiris halus.



Siap !

Sesuai dimakan dengan ketupat untuk hari raya.

No comments:

Post a Comment