Tuesday, April 19, 2016

TALAM BERLAUK INTI DAGING

Bahan-Bahan Talam:

2 cwn tepung gandum
6 sudu tepung jagung
200 ml cawan pekat ( Boleh juga guna santan kotak)
6 cwn air ( ni termasuk santan td)
2 biji telur
1/2 sudu garam

Cara-caranya:
Bancuh semua bahan dan kacau sampai rata...tapis masuk dlm talam 10x10 ..tinggal kan adunan sedikit dlm anggran 10 sudu ( ketepikan)

Adunan dlm talam kukus selama 20 minit...
Bila dah masak baru tabur bahan int/lauk di bwh yg dah dimasak

Bahan atas Inti Daging:

300 gram daging kisar
Sebiji kentang ( dadu)
Bawang goreng
Lada hiris
Daun sup ( hiris)
.
Cara-Caranya:
Tumis sedikit minyak
Masukan daging/ kentang
Kemudian letak garam dan perasa
Kalau kering tambah sedikit air
Masak sampai kentang dan daging empuk
.
Dah siap tabur atas talam td.. Lepas br tabur bwg goreng, lada, dan daun sup...renjiskan sekali adunan lebihan yg 10 sudu tadi...ni bertujuan untuk lekat bhn taburan..kukus lg dlm 5@10 minit

No comments:

Post a Comment