Wednesday, August 10, 2016

Resepi kuih sagu merah


Bahan-bahan:
1 1/2 cwn tepung gandum
1/4 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung jagung
1/2 cwn gula pasir..
4 1/2 - 5 cwn santan.
1 camca teh garam
Sirap merah ros

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang dgn sedikit minyak. Masuk loyang dlm kukusan.
2. Campurkan kesemua bahan kecuali sirap ros.
3. Tapis adunan dan bahagikan kepada dua bahagian.
4. Satu bahagian warnakan dengan sirap ros. Satu bahagian lagi tanpa warna.
5. Mulakan lapisan bawah dgn warna putih ~ 1 cwn. Biarkan selama 6min-8min atau hingga masak baru tindih dgn lapisan seterusnya. Lapisan terakhir tambah lagi sirap ros. Lakukan hingga habis. Sejukkan dan potong.

No comments:

Post a Comment